Počuli ste už o voskovom papieri? Je považovaný za udržateľnú a opakovane použiteľnú alternatívu k plastovým fóliám. Postupne sa teší čoraz väčšej obľube ľuďmi, ktorí sa snažia žiť trochu viac ekologicky a zdravo.
Aby sme vás presvedčili, prečo by ste mali voskové obrúsky vyskúšať, poďme si povedať o výhodách a aj nevýhodách používania voskových obrúskov.
Výhody voskových obrúskov
Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia prechádzajú na voskové obrúsky je fakt, že je vyrobený zo zdravých, prírodných materiálov, z ktorých môžete mať dobrý pocit: včelí vosk, jojobový olej, živica zo stromov a organická bavlna.
V zásade je zmes prvých troch ingrediencií natretá v tenkej vrstve na listy organickej bavlny a nič viac.
Ďalšia výhoda?
Voskové obrúsky je určený na opakovane použitie, vďaka čomu tvoríte menej odpadu. No a keď jedlo odbalíte, jednoducho ho umyte jemným mydlom a studenou vodou (horúca voda ho môže roztopiť). Potom ho nechajte vysušiť na vzduchu a môžete ho používať znova.
Samozrejme aj voskový obrúsok má svoju živnostnosť a vydrží vám asi rok pravidelného používania.
Čo s ním potom? Nehádžte ho do smetí. Môžete ho nakrájať na prúžky a kompostovať, môžete ho zakopať na záhrade alebo ho môžete použiť na zapálenie ohňa.
3 výhody voskového obrúsku:
- Je vyrobený z prírodných prísad, ktoré sú zdravšie pre skladovanie potravín.
- Je určený na opakované použitie.
- Je kompostovateľný.
Nevýhody voskových obrúskov
Prečo by ste teda nemali byť s voskovým papierom spokojný? Voskové obrúsky sú pomerne ohybné - vďaka teplu vašich rúk je vosková zmes poddajná, takže ju môžete stlačiť na okraj povedzme sklenenej nádoby alebo zložiť okolo sendviča. No niektorí používatelia sa sťažujú, že to nie je dosť poddajné na to, aby misku úplne uzatvorili a naďalej používajú fóliu.
Mimochodom, práve zlá priedušnosť tesno uzavretých obalov na skladovanie jedla môže za to, že sa jedlo rýchlejšie kazí. Chápeme obavy, no uprednostniť fóliu pred voskovým papierom z tohto dôvodu je viac na škodu, ako by ste si mohli myslieť.
Voskové obrúsky však nie je ideálne riešenie na balenie surového mäsa. A celkovo, voskové obrúsky si vyžaduje viac starostlivosti a práce ako obyčajný sáčok. Keď zjete zabalený sendvič, musíte voskové obrúsky po zvyšok dňa nosiť so sebou a potom ho umyť. Nemôžete ho len tak zahodiť do koša, ako by ste to urobili napríklad s fóliou.
Poslednou nevýhodou môže byť cena. Teda vstupný náklad. Voskové papiere sú samozrejme drahšie ako rolka potravinovej fólie, avšak voskové obaly môžete využívať znova a znova a nemusíte po každom použití kupovať nový, tak ako je to pri fólii. Po zrátaní nákladov za voskové obrúsky a nákladov, ktoré miniete za sáčky a fólie počas roka vo finálne nakoniec ušetríte, ak uprednostníte voskové obrúsky.
3 nevýhody voskového obrúsku:
- Nie je tak ohybný ako fólia
- Vyžaduje údržbu
- Cena sa môže zdať drahá